Feta VASSILITSA 200g
Ceny iba pre registrovaných
Info pre veľkoodberateľov
Kartónové balenie: 12 ks
Grécky originálny syr z pasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka.
Je to slaný sýr tvarohového typu, ktorý má vyšší obsah tuku (40 - 50%) a ktorý je energeticky veľmi bohatý. Je bielej farby, pevný ale mierne drobivý s niekoľkými prasklinami v hmote. Chuť ma jemne kyslú a slanú.
Zloženie: pasterizované ovčie a kozie mlieko (70% ovčie mlieko, 30% kozie mlieko), jedlá soľ, syridlo.
T.V.S. 43%
KDE POUŽIŤ FETU
Syr Feta sa dá využiť v studenej, aj v teplej kuchyni. Používa sa pri príprave gréckeho šalátu alebo cestovín. Môžu sa s ním obohatiť zapekané pokrmy zo zemiakov, mäsa a zeleniny.
Zeleninovým šalátom pridáva na pikantnosti, ale dá sa jesť aj voľne so svetlým chlebom.
AKO SA FETA VYRÁBA
Ovčie a kozie mlieko sa z fariem zváža v cisternách, následne sa uchováva pri teplote 2°C. Mlieko sa dodá na výrobu syrov, kde je 2 dni udržiavané v siláži pri stabilnej teplote 2°C.
Po zmrazení sa mlieko premiestni do separátora krému. Tam sa čistí a filtruje a potom je štandardizované. Zároveň sa pri separácii oddeľuje smotana.
Po vyčistení a štandardizovaní je mlieko pripravené na pasterizáciu. Postup pasterizácie prebieha pri teplote 72°C počas 15 minút a pri 63°C počas 30 minút. Kladie si za cieľ zabiť všetky patogénne mikroorganizmy, ktoré sú nebezpečné a môžu neskôr spôsobiť problémy, a to nielen v syrových produktoch, ale zákazníkom.
Po pasterizácii sa mlieko umiestňuje do kadí, kde sa vyrába syr Feta. Najprv sú pridané mliečne a jogurtové kultúry a po chvíli, keď teplota dosiahne 33°C a jej hodnota pH sa zníži, pridáva sa syridlo pre vyrobenie syru Feta.
Po pridaní syridla a po stuhnutí mlieka je hmota umiestnená do foriem pre jej tvarovanie a tiež odkvapkanie vlastných tekutín. Tam je syr prvýkrát solený kamennou soľou. Po niekoľkých hodinách sa syr umiestňuje do soľného roztoku, kde je tiež osolený.
Po tom, čo bol syr umiestnený v soľnom roztoku, je na druhý deň premiestnený do kontajnerov, kde zreje po dobu 10 dní pri teplote 18°C.
Po 10 dňoch je syr umiestnený do chladničky, v ktorej je ďalších 50 dní uchovaný pri stabilnej teplote 2°C. Celkové zrenie syra trvá 60 dní, kým dosiahne svoju zvláštnu chuť a vôňu. V tomto procese sa tiež znova zminimalizuje riziko výskytu patogénnych mikroorganizmov, ktoré by nemuseli byť úplne usmrtené počas etapy pasterizácie.
Po zrení 2 mesiacov je syr Feta bezpečný a je pripravený na konzumáciu.
KVALITA GRÉCKEHO SYRU FETA
Grécko je najväčším výrobcom syru Feta. Tento sýr sa vyrába aj v Nemecku, Dánsku a iných krajinách. Tam však býva väčšinou základom kravské mlieko, čím Feta stráca svoju špecifickú chuť. Takto vyrobený sýr býva umelo vybielený, pretože vysoký obsah tuku kravského mlieka spôsobuje jeho zhnednutie v priebehu niekoľkých dní. Avšak originálny grécky kozí a ovčí sýr nikdy nezožltne.
Rodinný podnik Georgios & Apostolos Nousias vyrába syr Feta a ďalšie svoje produkty tradičným spôsobom v súlade s národnými normami a normami EU. Vytvorila výnimočnú dodávateľskú komunitu z miestnych poľnohospodárov, teda dodávateľov kozieho a ovčieho mlieka, z ktorých boli vybraní iba tí najlepší s najkvalitnejším mliekom. Spoločnosť používa vo výrobe najmodernejšie stroje na chemické a mikrobiologické kontroly pod dohľadom Quality Assurance.
Pre docielenie najvyššej kvality má zavedený systém kvality s dosiahnutým stupňom kvality ELOT EN ISO 9001:2008.
PRIDÁVAME AJ JEDNODUCHÝ RECEPT ...
Grécky zeleninový šalát s Fetou
Prísady potrebné na šalát:
600g malých paradajok, najvhodnejšie sú Cherry
250g šalátových uhoriek
100g červenej cibule
100g čiernych olív
150g syru Feta
hrsť čerstvého petržlenu
hrsť čerstvého oregana
Prísady potrebné na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
Príprava:
Zeleninu umyjeme, ošúpeme.
Malé paradajky pokrájame napol.
Cibuľu nakrájame nahrubo.
Uhorky, olivy a syr Feta pokrájame na drobné kocky.
Všetku zeleninu dáme do väčšej misy, pridáme narezaný petržlen a oregano, dôkladne premiešame.
Nakoniec zľahka vmiešame mäkký sýr.
V menšej miske prešľaháme olej, citrónovú šťavu a cesnak na zálievku.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Šalát servírujeme v miske preliaty zálievkou a ako prílohu podávame čerstvé pečivo.
Je to slaný sýr tvarohového typu, ktorý má vyšší obsah tuku (40 - 50%) a ktorý je energeticky veľmi bohatý. Je bielej farby, pevný ale mierne drobivý s niekoľkými prasklinami v hmote. Chuť ma jemne kyslú a slanú.
Zloženie: pasterizované ovčie a kozie mlieko (70% ovčie mlieko, 30% kozie mlieko), jedlá soľ, syridlo.
T.V.S. 43%
KDE POUŽIŤ FETU
Syr Feta sa dá využiť v studenej, aj v teplej kuchyni. Používa sa pri príprave gréckeho šalátu alebo cestovín. Môžu sa s ním obohatiť zapekané pokrmy zo zemiakov, mäsa a zeleniny.
Zeleninovým šalátom pridáva na pikantnosti, ale dá sa jesť aj voľne so svetlým chlebom.
AKO SA FETA VYRÁBA
Ovčie a kozie mlieko sa z fariem zváža v cisternách, následne sa uchováva pri teplote 2°C. Mlieko sa dodá na výrobu syrov, kde je 2 dni udržiavané v siláži pri stabilnej teplote 2°C.

Po zmrazení sa mlieko premiestni do separátora krému. Tam sa čistí a filtruje a potom je štandardizované. Zároveň sa pri separácii oddeľuje smotana.
Po vyčistení a štandardizovaní je mlieko pripravené na pasterizáciu. Postup pasterizácie prebieha pri teplote 72°C počas 15 minút a pri 63°C počas 30 minút. Kladie si za cieľ zabiť všetky patogénne mikroorganizmy, ktoré sú nebezpečné a môžu neskôr spôsobiť problémy, a to nielen v syrových produktoch, ale zákazníkom.
Po pasterizácii sa mlieko umiestňuje do kadí, kde sa vyrába syr Feta. Najprv sú pridané mliečne a jogurtové kultúry a po chvíli, keď teplota dosiahne 33°C a jej hodnota pH sa zníži, pridáva sa syridlo pre vyrobenie syru Feta.

Po pridaní syridla a po stuhnutí mlieka je hmota umiestnená do foriem pre jej tvarovanie a tiež odkvapkanie vlastných tekutín. Tam je syr prvýkrát solený kamennou soľou. Po niekoľkých hodinách sa syr umiestňuje do soľného roztoku, kde je tiež osolený.
Po tom, čo bol syr umiestnený v soľnom roztoku, je na druhý deň premiestnený do kontajnerov, kde zreje po dobu 10 dní pri teplote 18°C.
Po 10 dňoch je syr umiestnený do chladničky, v ktorej je ďalších 50 dní uchovaný pri stabilnej teplote 2°C. Celkové zrenie syra trvá 60 dní, kým dosiahne svoju zvláštnu chuť a vôňu. V tomto procese sa tiež znova zminimalizuje riziko výskytu patogénnych mikroorganizmov, ktoré by nemuseli byť úplne usmrtené počas etapy pasterizácie.
Po zrení 2 mesiacov je syr Feta bezpečný a je pripravený na konzumáciu.
KVALITA GRÉCKEHO SYRU FETA

Grécko je najväčším výrobcom syru Feta. Tento sýr sa vyrába aj v Nemecku, Dánsku a iných krajinách. Tam však býva väčšinou základom kravské mlieko, čím Feta stráca svoju špecifickú chuť. Takto vyrobený sýr býva umelo vybielený, pretože vysoký obsah tuku kravského mlieka spôsobuje jeho zhnednutie v priebehu niekoľkých dní. Avšak originálny grécky kozí a ovčí sýr nikdy nezožltne.
Rodinný podnik Georgios & Apostolos Nousias vyrába syr Feta a ďalšie svoje produkty tradičným spôsobom v súlade s národnými normami a normami EU. Vytvorila výnimočnú dodávateľskú komunitu z miestnych poľnohospodárov, teda dodávateľov kozieho a ovčieho mlieka, z ktorých boli vybraní iba tí najlepší s najkvalitnejším mliekom. Spoločnosť používa vo výrobe najmodernejšie stroje na chemické a mikrobiologické kontroly pod dohľadom Quality Assurance.
Pre docielenie najvyššej kvality má zavedený systém kvality s dosiahnutým stupňom kvality ELOT EN ISO 9001:2008.
PRIDÁVAME AJ JEDNODUCHÝ RECEPT ...
Grécky zeleninový šalát s Fetou

Prísady potrebné na šalát:
600g malých paradajok, najvhodnejšie sú Cherry
250g šalátových uhoriek
100g červenej cibule
100g čiernych olív
150g syru Feta
hrsť čerstvého petržlenu
hrsť čerstvého oregana
Prísady potrebné na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
Príprava:
Zeleninu umyjeme, ošúpeme.
Malé paradajky pokrájame napol.
Cibuľu nakrájame nahrubo.
Uhorky, olivy a syr Feta pokrájame na drobné kocky.
Všetku zeleninu dáme do väčšej misy, pridáme narezaný petržlen a oregano, dôkladne premiešame.
Nakoniec zľahka vmiešame mäkký sýr.
V menšej miske prešľaháme olej, citrónovú šťavu a cesnak na zálievku.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Šalát servírujeme v miske preliaty zálievkou a ako prílohu podávame čerstvé pečivo.